Historia

Tavoitteena kullan valmistus

Yksi alkemistien keskeisimmistä ajatuksista oli metallien transmutaatio. Eli he uskoivat voivansa muuttaa mitä tahansa metallia kullaksi, kunhan keksisivät oikeat laboratoriomenettelyt. Nykytiedon valossa tällainen transmutaatio ei ole mahdollista, mutta siihen viitataan edelleen.

Alkemistien materia koostui viidestä rakennusosasta

Monet keskiaikaiset alkemistit pohjasivat ajatuksensa antiikin Kreikkaan ja siihen, että kaikki rakennetaan maasta, vedestä, tulesta ja ilmasta. Joissain versioissa viidentenä aineena oli mukana myös eetteri. Tähän pohjaten on transmutaatio ihan mahdollinen ja looginen teoria, vaikkei siinä käytännössä voinutkaan onnistua.

Mikäli kaikki koostuu samoista rakennuspalikoista, voidaan esimerkiksi lyijystä ottaa rakennuspalikat ja laittaa ne eri järjestykseen, jolloin saadaankin kultaa. Vähän kuin legopalikat: Otetaan palaset lentokonelegosta ja kootaan eri järjestyksessä, jotta saadaan laiva. Ainoa ongelma tässä on se, ettei maailman kaikkien aineiden koostumus vastaa tätä.

Alkemistien aikaan tämä teoria tosin oli ihan looginen, koska tunnettuja aineita oli huomattavasti vähemmän kuin nyt.

Kulta oli yhtä hienoa ja arvokasta kuin aurinko

Kulta on arvostettu metalli monistakin syistä. Se on kaunista, helposti muotoiltavaa, eikä tummu vanhetessaan. Alkemisteille, kuten monelle muullekin keskiajalla, kulta oli jotain hienoa ja ihmeellistä. Siksi alkemistit käyttivätkin siitä yleisenä merkkinä aurinkoa erilaisissa muistiinpanoissaan.

Kulta on kuitenkin aika harvinaista ja siksi kallista. Varsinkin keskiajalla kulta toimi rahan talletuskeinona, sillä kullan arvo ei juurikaan muuttunut. Edelleen osa ihmisistä ostaa talletuksena kultaa, koska sen arvo on pysynyt erittäin tasaisena vuosisatojen ajan. Joten kullan valmistuksen takana on tainnut olla ajatus rahan valmistamisesta. Sillä kukapa ei haluaisi osata valmistaa halvoista materiaaleista jotain kalliilla myytävää.

Kulta on siitä harvinainen, että sitä löytyy luonnosta sellaisenaankin. Kullan kaivuu maaperästä tai huuhtominen purosta ei ole mitenkään epätavallista tai edes vaikeaa ja sitä tehdään vielä nykyäänkin. Kullan saaminen ei varsinkaan keskiaikaan edellyttänyt monimutkaisia kemiallisia prosesseja tai suurta osaamista. Enemmänkin siinä tarvittiin tuuria oikeasta paikasta etsimiseen. Mutta se ei estänyt alkemisteja yrittämästä kullan valmistusta omassa kellarissaan.

”Kultainen” kolikko ilman kultaa

Kullan näköisiä pinnotteita saadaan aikaan ilman kultaakin. Esimerkiksi kupari ja sinkki muodostavat yhdessä kullanvärisen seoksen, jota alkemistit ovat saattaneet osata valmistaa. Kullanvärisellä pinnoitteella kupariesineet ovat siis saattaneet näyttää kultaisilta, kunnes joku on naarmuttanut pinnoitetta. Alla olevassa videossa (joka valitettavasti on englanninkielinen) näytetään, kuinka kuparisen kolikon saa pinnoitettua ensin hopeiseksi (sinkillä) ja kuumentamalla hopeista kolikkoa suoraan keittolevyllä saadaan kullanvärinen pinnoite.

Haluaisitko sinä osata valmistaa kultaa?

Valitettavasti alkemistien kehittämät kullan valmistuksen keinot eivät tuota aitoa kultaa. Videollakin tehty pinnoite on messinkiä ja sen verran ohutta, että sen saa raaputettua pois. Mutta jos kullan valmistaminen olisi mahdollista, haluaisitko sinä osata tehdä sitä? Minkä esineen haluaisit tehdä kultaiseksi?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.