Kokeile kotona · Oletko ennustaja?

Ruskeaa mansikkahilloa

Mansikka on mustikan tavoin indikaattori, eli se vaihtaa väriä olosuhteiden mukaan. Sekoittamalla esimerkiksi mansikkahilloon ruokasoodaa saadaan mansikan punainen väri muuttumaan ruskeaksi. Kokeile ihmeessä!

Perustuu happoihin ja emäksiin

Hapoksi kutsutaan ainetta, joka on hapanta (esim. sitruunamehu, limppari, piimä). Happamat tunnistaa usein jo maustakin, koska arkipuheesta löytyy hapan maku.

Happaman vastakohta on emäksinen. Emäkselle ei samalla tavalla löydy arkikielen sanaa. Lipeäkala, pähkinät ja kananmunan valkuainen ovat esimerkkejä syötävistä emäksistä. Myös monet saippuat ja pesuaineet ovat emäksisiä.

Happo ja emäs muodostavat skaalan, jonka toisessa päässä on hapan ja toisessa emäksinen, keskellä on neutraali. Hieman kuin lämpötilasta voidaan puhua skaalalla kylmä – sopiva – kuuma, on happamuudelle skaala hapan – neutraali – emäs.

Mansikan väriainetta kutsutaan indikaattoriksi. Tämä sen vuoksi, että sen väri muuttuu happamuuden mukaan. Happamassa ympäristössä väri on oranssinpunainen, mutta emäksisessä se onkin ruskea.

Ennustitko oikein?

Tämä reaktio oli alkujaan osana Oletko ennustaja? -kisaa. Ennustuksiaan sai kirjoittaa artikkeliin Mansikkahilloa ja soodaa – Mitä tapahtuu? Onnistuitko sinä ennustamaan tapahtuvan reaktion?

Kokeile ihmeessä kotona!

Voit kokeilla tätä samaa reaktiota kotona mansikkahillolla tai -mehulla. Näissä kuitenkin säilöntäaineet ja happamuuden säätöaineet saattavat vaikuttaa näkyviin värinmuutoksiin, eikä lopputulos ole ihan niin varma. Selkeän värinmuutoksen näkee myös käyttämällä tuoretta tai pakastettua mansikkaa. Muussaa yksi marja haarukalla ja lisää siihen sitten ruokasoodaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.