Kokeile kotona · Oletko ennustaja?

Mustikkamehun väri muuttuu

Oletko joskus sotkenut sormesi mustikkaan? Ensin sormet ovat punaiset, mutta saippualla pestessä ne muuttuvat siniseksi. Tätä värinmuutosta on oikeastaan aika helppo hallita ja sillä saadaan jänniä asioita tehtyä.

Ihan alkajaisiksi tarvitsee tietää sanat happo ja emäs. Hapoksi kutsutaan ainetta, joka on hapanta (esim. sitruunamehu, limppari, piimä). Happamat tunnistaa usein jo maustakin, koska arkipuheesta löytyy hapan maku. Happaman vastakohta on emäksinen. Emäkselle ei samalla tavalla löydy arkikielen sanaa. Lipeäala, pähkinät ja kananmunan valkuainen ovat esimerkkejä syötävistä emäksistä. Myös monet saippuat ja pesuaineet ovat emäksisiä.

Happo ja emäs muodostavat skaalan, jonka toisessa päässä on hapan ja toisessa emäksinen, keskellä on neutraali. Hieman kuin lämpötilasta voidaan puhua skaalalla kylmä – sopiva – kuuma, on happamuudelle skaala hapan – neutraali – emäs.

Mustikan väriainetta kutsutaan indikaattoriksi. Tämä sen vuoksi, että sen väri muuttuu happamuuden mukaan. Happamassa ympäristössä väri on punainen, mutta emäksisessä se onkin sininen. Ja juuri tämä näkyy esimerkiksi mustikkaisia sormia pestessä. Iho on luonnostaan hieman hapan ja käsisaippuat ovat usein hieman emäksisiä. Oikeasti mustikan värivaiheet ovat hieman monimutkaisempia, mutta tämä on perusidea mustikka-indikaattoria käyttäessa.

Kuvassa mustikkamehua on keitinlasissa. Laimensin sitä hieman vedellä, jotta väri ei olisi liian tumma kuvatessa. Vesi ei kuitenkaan vaikuta reaktioon.

Ruokasooda tekee mustikkamehusta emäksisen ja saa aikaan värinmuutoksen:

20180623_145904.jpg

Emäksisen mustikan väri on erittäin tumma tässä mehussa, sillä mustikan sininen värimuoto on paljon punaista tummempi. Mutta edes valoa vasten kaupan mehua ei saa näkymään sinisenä, vaan se on pikemminkin mustaa.

Kaupan mehun väri johtuu siitä, että värinmuutos on oikeastaan kolmivaiheinen. Happamana mehu on punaista, emäksisenä muuttuu heti siniseksi ja hetken kuluttua kellanruskeaksi. Mehun sisältämät happamuudensäätöaineet saattavat saada heti näkyviin viimeisen värin, jota muuten saisi odottaa muutamia minuutteja.

Ennustitko oikein?

Tämä reaktio oli osana Oletko ennustaja? -kisaa. Alunperin pyydettiin ennustuksia artikkelissa Mustikkamehua ja soodaa – Mitä tapahtuu? Onnistuitko sinä ennustamaan tapahtuvan reaktion?

Kokeile ihmeessä kotona!

Voit kokeilla tätä samaa reaktiota kotona mustikkamehulla tai -hillolla. Näissä kuitenkin säilöntäaineet ja happamuuden säätöaineet saattavat vaikuttaa näkyviin värinmuutoksiin, eikä lopputulos ole ihan yhtä selkeästi ennustettavissa.

Parhaiten mustikan väriaineen reaktion saa näkymään puristamalla tuoreista tai pakastetuista mustikoista pienen määrän väriä. Haalean punainen liuos muuttuu hetkessä siniseksi. Ja hetken odoteltuasi saat sen näyttämään muut värivaiheet. Lisäämällä pieniä määriä etikkaa tai ruokasoodaa voit muuntaa väriä haluamaksesi. Joten eikun kokeilemaan!

Videovinkki

Suosittelen lämpimästi katsomaan myös Mazin videota mustikan värinvaihdoksesta. Videolla puhutaan muutama sana englantia, mutta idean ymmärtää todennäköisesti ymmärtämättä puhettakin.

Alkaline solution = emäksinen liuos, jonka saa aikaan esimerkiksi ruokasoodalla. (Videolla käytössä sodium hydroxide, suomeksi natriumhydroksidi).

Acidic solution = hapan liuos, jonka voi tehdä esimerkiksi etikalla. (Videolla käytössä citric acid, suomeksi sitruunahappo)

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Mustikkamehun väri muuttuu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.